From Russia, with Love

Olga Pashchenko piano

Rusland kent gelukkig, naast Gazprom, Poetin en mysterieuze gifmengsels, andere en veel aangenamere exportprodukten. Olga Pashchenko vestigde zich in Nederland om oude muziek te studeren, maar is haar oude liefde voor het Russische romantische pianorepertoire niet vergeten.
Deze Russische pianiste behoort dankzij haar veelzijdigheid, een fabelachtige techniek en haar gepassioneerde spel tot een van de spannendste pianisten van de jonge generatie. Haar repertoire reikt van Bach op klavecimbel, Mozart en Beethoven op historische piano, tot hedendaags repertoire op de moderne Steinway.
Olga_Pashchenko
Olga Paschenko, geboren in 1986 in Moskou, gaf als negenjarige haar eerste solorecital in New York. Naast solorecitals speelt Olga regelmatig in kamermuzikaal verband of als soliste met orkest. Buiten Rusland treedt ze op in o.m. Duitsland, Frankrijk, België, Italië, Nederland, Zwitserland en de VS. Regelmatig is ze te gast bij muziekfestivals. Olga is ‘Hausmusikerin’ bij het Beethoven-Haus in Bonn, waar ze vaste gast is. Hoogtepunten in het seizoen 2016/17 waren een residency bij het Festival Oude Muziek Utrecht, met solo-recitals op klavecimbel en optredens bij Podium Witteman en Vrije Geluiden. Tot de indrukwekkende palmares van Olga Pashchenko behoren eerste prijzen op festivals en concoursen in Rusland ( 2005, 2008 en 2009), Oostenrijk (2006 en 2011), Duitsland (2012), België (2010 en 2012) en Italië (2012), om tweede- en publieksprijzen maar niet te noemen. Van haar uitvoeringen zijn verschillende radio- en cd-opnamen gemaakt. Die werden ook in hoge mate geprezen. In maart 2017 is Olga Pashchenko benoemd tot docent fortepiano aan het Conservatorium van Amsterdam en zij volgt daarmee Richard Egarr in die functie op.
De Volkskrant over haar: “Wat een persoonlijkheid, wat een pianistisch raspaardje.”

De componisten die Olga deze middag ten gehore brengt, vertegenwoordigen allen de Russische Romantische School. Men zegt wel, dat deze school de mooiste pianomuziek heeft voortgebracht. Meeslepende melodieën, heftige emoties: het klinkt allemaal door in deze muziek
Glinka (1804 - 1857) was de eerste die opera's op Russische thema's ging componeren. Zijn muziek was een inspiratiebron voor latere componisten als Tsjaikovski en Rimski-Korsakov. Men noemt hem daarom ook wel de vader van de Russische muziek.
Balakirev (1837-1910) was initiatiefnemer van ‘Het Machtige Hoopje’, een groep van vijf componisten, een gezelschap dat zich inzette voor nationalistische muziek geënt op de Russische volksliedtraditie.
Medtner (1880 – 1951) behoort tot een groep minder bekende (en begaafde) Russische componisten uit de tijd van Rachmaninov en Skriabin, maar van deze groep wordt hij wel beschouwd als de meest getalenteerde.
Rachmaninov (1873-1943) is de bekendste en geldt als een van de belangrijkste pianisten van de 20ste eeuw en was als componist voortzetter van de Russische romantiek.

* kaarten bestellen >>

* terug naar overzicht seizoen 2018-2019 >>